czwartek, 7 kwietnia 2022

Ciasto anielskie

 Ciasto anielskie

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne wypieki to polecam Wam to pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone dwoma kremami orzechowym i kokosowym. Wygląda fantastycznie i pysznie smakuje, jeśli nie będą go jadły dzieci, proponuję do nasączenia użyć odrobiny likieru malibu, który podkręci smak. 

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, jednak poddałam go swoim modyfikacjom przerażona ilością margaryny podanej w oryginale.

Biszkopt:

  • 6 ja
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę i proszek  i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 minut w 180 st. C

Krem orzechowy:

  • 200 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru, jeżeli używacie budyniu bez cukru
  • 8 łyżek mielonych orzechów (użyłam włoskich ale mogą być laskowe)
  • 2-3 łyżki wódki (od warunkiem że ciasta nie będą jeść dzieci)

Proszek budyniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, na wrzące wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i zagotowujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Pod koniec ucierania dodajemy orzechy i ewentualnie alkohol

Krem kokosowy:

  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 200 g wiórek kokosowych 
  • 3/4 szklanki cukru

1 szklankę mleka zagotowujemy i gorącym zalewamy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na parze (miskę z jajkami, najlepiej metalową umieszczamy na garnku z wrzącą wodą) do momentu aż powstanie dość gęsta biała masa. Wtedy wlewamy 1/2 szklanki gorącego mleka i mieszamy do połączenia. Studzimy. 

Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera, gdy będzie puszyste (po ok 10 minutach) dodajemy stopniowo masę jajeczną. Gdy ta połączy się z masłem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie malibu lub odrobina wódki (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci)

Złożenie ciasta:

Biszkopt przekrawamy na 3 równe placki. Spodni placek nasączamy ponczem i wykładamy masę orzechową. Na masę wykładamy kolejny placek, który nasączamy i wykładamy na niego masę kokosową. Przykrywamy trzecim plackiem, który także nasączamy.

Ja zostawiłam sobie 3 łyżki masy kokosowej rozsmarowałam na wierzchu ciasta i posypałam je dodatkowo wiórkami kokosowymi


Ciasto anielskie

Ciasto anielskie

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...