piątek, 29 kwietnia 2022

Pina colada - pyszne ciasto z anansem

 Pina colada - pyszne ciasto z anansem

To pyszne ciasto z kokosową bezą i ananasem piekłam kiedyś bardzo często i sama się dziwie dlaczego jeszcze nie ma go na blogu. Całkiem niedawno upiekłam je na spotkanie rodzinne i przy okazji zrobiłam zdjęcia zatem zapraszam na przepis, bo jest po prostu pyszne i takie leciutkie. Budyń gotowany na soku z ananasa oraz kawałki tego owocu w kremie sprawiają, że ginie gdzieś słodycz bezy i wszystkie smaki komponują się idealnie.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy wodę i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C


Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C
 
Krem budyniowy:
  • 1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny (1 szklanka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 budyń (40 g) waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
  • 200 g masła
Ananasa odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop przelewamy do szklanki i jeżeli nie jest pełna dopełniamy wodą, a następnie przelewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Mleko miksujemy z proszkiem budyniowym i żółtkami i wlewamy na gotujący się syrop, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. 
Miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera niemal do białości (zajmuje to około 10 minut), następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. Gotowy budyń mieszamy z pokrojonym ananasem.

Krem wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy bezą kokosową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pina colada - pyszne ciasto z anansem

Pina colada - pyszne ciasto z anansem




6 komentarzy:

  1. Pina colady nigdy nie robiłam, ale już mi się podoba ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki rozmiar blaszki, bo raczeej z tych proporcji nie będzie zbyt duży biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to chodzi, by nie był mocno wysoki, blaszka tak jak jest podane w przepisie 23x33 cm

      Usuń
  3. Zrobiłam wczoraj, bardzo dobre i efektowne ciasto.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto:) proszę mi tylko podpowiedzieć czy kokosową bezę piec na papierze do pieczenia? Tak zrobiłam i niestety nie mogłam jej odkleić i wyszła w kawałkach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na papierze, do tej pory nie miałam problemów z jej odklejeniem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...