Połączenie ciasta orzechowego z ananasem to zdecydowanie strzał w dziesiątkę, moim zdaniem jest dużo lepsze od popularnej Pinacolady - czyli biszkoptu z kremem ananasowym. Orzechy nadają temu deserowi charakteru i wyrazistego smaku i wspaniale komponują się z kremem budyniowym z dodatkiem ananasa oraz kokosową bezą. To ciasto z gatunku tych które wymagają trochę pracy, ale jest pyszne i naprawdę warte zachodu.
Ciasto orzechowe:
6 jajek
3 łyżki mąki pszennej (45 g)
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok 200 g)
1/2 szklanki cukru (80 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas
miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę
wymieszaną ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i
delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi.
Beza kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując aż powstanie gęsta, lśniąca beza. Następnie dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Krem:
- 1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 2 budynie (40 g) waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
- 200 g masła
Złożenie ciasta:
Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją
ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy
drugie ciasto z orzechami. Ja zostawiłam 2 łyżki masy, rozsmarowałam ją na wierzchu ciasta i posypałam grubą warstwą wiórek kokosowych
Zobacz inne ciasta z ananasem:
Pinacolada Ananasowy sernik na makowcu Hawana
czy do ciasta orzechowego idzie zwykły cukier czy cukier puder? Bo jest napisane "cukru cukru" :)
OdpowiedzUsuńChodziło o zwykły cukier, wkradł się drobny błąd :)
UsuńNa jaką blaszkę są podane proporcje?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie podałam 23x33
UsuńPrzepis zapisany myślę że dam radę jakoś upiec.
OdpowiedzUsuńA można jedno ciasto upiec i przekroić na pół po upieczeniu
OdpowiedzUsuńMoże być trudno je przekroić radzilabym w tym przypadku zrobić 2 oddzielne placki
UsuńWitam, co jeśli blat kokosowy wyszedł mi twardy prawie jak kamień? Zmięknie pod wpływem kremu czy ratować go inaczej? Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, dziękuję za cudny przepis. Proszę poradzić. Blat kokosowy wyszedł bardzo twardy, czy zmięknie pod wpływem kremu czy mam go jakoś inaczej uratować? Chyba za długo trzymałam w piekarniku. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOn nie powinien być mocno twardy i spokojnie dać się kroić
Usuńczy nie powinno się proszek bydyniowy z żółtkami wymieszać w mleku??
OdpowiedzUsuńNie w tym przypadku mieszamy z wodą tak jak napisałam
Usuń