czwartek, 3 listopada 2022

Hawana

 hawana

Zupełnie nie wiem, czemu tak mało jest ciast z ananasem na moim blogu były do tej pory aż dwa (pinacolada i sernik), teraz dołącza do nich kolejne, do którego zrobienia zainspirowało mnie apetyczne zdjęcie, które znalazłam gdzieś w czeluściach internetu. Przyjrzałam się uważnie przepisowi,trochę go zmodyfikowałam i o to jest lekko zmodyfikowana Hawana - czyli ciasto miodowe (u mnie trochę blade, dlatego nie odróżnia się mocno od biszkoptu) pyszny kisiel na soku z ananasa, mięciutki biszkopt oraz bita śmietana i owoce w galaretce. Jeśli szukacie jakiegoś efektownego, a jednocześnie lekkiego ciasta to bardzo polecam.

Ciasto miodowe (blaszka 23x33 cm):

  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. C

Masa ananasowa:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3–4 łyżki cukru
  • 100g masła

W ½ szklanki wody mieszamy mąkę ziemniaczaną. Pozostałą wodę, syrop ananasowy oraz  masło i cukier zagotowujemy. Na wrzące wlewamy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy drobno pokrojone ananasy i jeszcze ciepłe wylewamy na miodowy placek. Przykrywamy biszkoptem.


Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietankę wykładamy na biszkopt

  
Dodatkowo:

  • 2 galaretki cytrynowe na wierzch ciasta.
  • owoce do dekoracji np. ananasy, banany

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na bitą śmietanę, na której wcześniej można ułożyć pokrojone banany lub ananasa
 

hawana


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...