#recenzja w ramach współpracy z księgarnią TaniaKsiazka.pl
Ziemniaki przez jakiś czas były w mojej kuchni niemile widziane, wynikało to trochę z ich złej sławy jakoby były strasznie tuczące oraz z faktu, że w dzieciństwie był to najczęstszy dodatek do obiadu, dlatego gdy zaczęłam sama gotować i do tego dbać o linię częściej stawiałam na różnego rodzaju kasze i ryż. Ostatnio znów mam smaka na ziemniaki i eksperymentuję z nimi w kuchni, przygotowując różne placki, placuszki, kluchy czy zapiekanki. Szukając inspiracji w księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl natknęłam się na książkę Ziemniak. Wyznanie miłości i oczywiście zaintrygowana i zaciekawiona zamówiłam ją.
Pierwsze w oczy rzuca się piękna, twarda okładka i choć nie powinno się po niej oceniać, to ta odrazu mi się spodobała. Autorka Janine Johnsen to szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieląca się w sieci przepisami,uwielbianymi w całej Skandynawii, ma na swoim koncie kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
Wracając do książki na samym początku można dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy o historii ziemniaka, odmianach i jego obróbce, a następnie przechodzimy do sedna, czyli przepisów, a tam to się dopiero dzieje, mały niepozorny kartofelek jest gwiazdą na talerzu w ponad 100 daniach. Rozdziały dzielą się na: ziemniaki pieczone w piekarniku, gotowane ziemniaki, ziemniaki smażone na patelni i we fryturze, sałatki ziemniaczane, ziemniaki jako danie główne, ziemniaki jako przekąski, ten drugi ziemniak, a na koniec przysłowiowa wisienka na torcie desery z ziemniaków. Mnie to absolutnie nie dziwi, bo sama przygotowywałam kiedyś keks czekoladowy z ziemniakami ale bułeczki drożdżowe z cynamonem, to muszę wypróbować, bo zaciekawiło mnie, że ciasto drożdżowe można zrobić z gotowanymi ziemniakami, kuszą mnie także amerykańskie naleśniczki z ziemniakami. Przetestowałam na rodzinie przepis na gofry z surowych ziemniaków i na pewno je jeszcze powtórzę nie raz, bo wyszły rewelacyjnie.
By nie przedłużać napiszę, że na prawdę warto sięgnąć po nią, by odczarować to niepozorne, tanie i popularne w naszym kraju bulwy, gwaratnuję, że jeśli nie przepadacie za kartoflami, to po przetestowaniu tych pysznych, a jednocześnie bardzo prostych przepisów pokochacie je.
Po więcej ciekawych książek kucharskich zajrzyjcie do księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz