Ot sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.
Ciasto makowe:
-
25dag maku
-
3 jabłka
-
5 jajek
-
kostka masła
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
6 łyżek mąki
-
6 łyżek kaszy manny
-
1 szkl cukru
Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.
Masa serowa:
-
1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka)
-
6 łyżek cukru pudru
-
2 galaretki cytrynowe
-
3 łyżeczki żelatyny
- puszka ananasów
- czekolada mleczna
- kilka łyżek mleka
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta.
Smacznego.
pomysłowe! :) pięknie się prezentuje i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKolor owocu bardziej przypomina brzoskwinie a nie ananasy.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że to były ananasy :) tylko wyjątkowo dojrzałe, pierwszy raz spotkałam tak smakowite :)
UsuńCzy można je zrobić z gotową masą masową?
OdpowiedzUsuńMożna, będzie szybciej, ale polecam jednak zrobić samemu, zdecydowanie lepiej będzie smakować
UsuńBialka łączymy z masą serowa czy makową?
OdpowiedzUsuńMakową oczywiście, mój błąd, już poprawiam
OdpowiedzUsuń