piątek, 15 kwietnia 2016

Fit szarlotka jaglana

Bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki, bez glutenu za to cynamonowo, jabłkowo, prosto i pysznie. Słodkość, którą można zajadać się bezkarnie. Nie gadam więcej tylko zapraszam na przepis :)




Składniki:
  • 400 g kaszy jaglanej
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 opakowanie przyprawy do szarlotki delecta
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny suszonej
Kaszę przelewamy wrzątkiem, by pozbawić ją goryczki. Daktyle (dobrze jest je wcześniej namoczyć) i banana blendujemy na gładką masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z kaszą, musem daktylowo-bananowym oraz żurawiną i rodzynkami. Przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała średnicę 26 cm) i pieczemy w 170 st. C 70 minut.




4 komentarze:

  1. piekłam już kiedyś ale bez banana a on jest chyba dobrym pomysłem bo działa jak klej a moja szarlotka sie lekko sypała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. 400g ugotowanej kaszy czy surowej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...