wtorek, 5 kwietnia 2016

Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką


Dziś znów mam dla Was sernik, bo tak się jakoś składa, że kocham je w każdej wersji, a ten tu jest po prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i do tego kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie.



 Spód:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut w 180 st. C)

Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 5 jaj
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 puszka brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych)
Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego).  4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie brzoskwinie, na nie wylewamy masę serową, a całość posypujemy kokosową kruszonką i pieczemy ok godziny w 170 st. C

Kokosowa kruszonka:
  • 200 g. wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy nimi wierzch sernika przed wstawieniem do piekarnika.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...