czwartek, 7 kwietnia 2016

Czekoleonka

Po Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko.



Ciasto:
  • 3/4 kostki margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • mąka ile ciasto pochłonie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C.

Masa:
  • 1 masło
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 l mleka
Większa część mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Mąki i kakao mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy na gotujące mleko. Tak powstałym budyniem przekładamy placki.







7 komentarzy:

  1. co prawda nie robiłam dotąd nawet klasycznej napoleonki, ale tę wersję biorę w ciemno, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna! Nie mogłam się od niej oderwać. Dzisiaj będę piekła sernik czekoladowy. Zobaczymy co z tego będzie. Przepis mam taki https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/sernik-czekoladowy-509.html Oby był tak dobry jak twoja napoleonka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm.....ale ile mniej więcej tej mąki? Jaka konsystencja ma wyjść....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przypuszczalnie ok 0,5 kg. ciasto ma się nie kleić do rąk i dać rozwałkować :)

      Usuń
  4. Jakiej dokładnie śmietany użyć?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...