Dziś przedstawię Wam jedną, a właściwie dwie moje miłości - kasza pęczak i szpinak. Zawsze jadałam szpinak w towarzystwie naleśników, albo makaronu, ale tym razem postanowiłam pokombinować. Efekt tych kombinacji podbił moje kubki smakowe, więc dzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad szpinakowy.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. pęczaku
- ok 200 g. szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży)
- 1 filet z piersi kurczaka
- 5-6 suszonych pomidorów (ja kupuję tutaj)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 10 minut aż woda odparuje i gotowe.
Bardzo fajny przepis. Smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda wspaniale! :) Bardzo lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńA i pomysł mi poddałaś na nadchodzące dni!
wymarzony obiad! u mnie dziś też pęczotto, tyle że z buraczkami;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki <# Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, co prawda bez mięsa, ale wymiata! dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńWersja jarska jest super ;)
OdpowiedzUsuńWarto wiedzieć, że nawet na diecie można jeść smacznie. Zdrowe posiłki nie muszą być paskudne w smaku.
OdpowiedzUsuń