wtorek, 19 kwietnia 2016

Ananasowy sernik na zimno na makowcu

Ot sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.

 

Ciasto makowe:

  • 25dag maku
  • 3  jabłka
  • 5 jajek
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 szkl cukru
Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  •  puszka ananasów
  • czekolada mleczna
  • kilka łyżek mleka
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta.
Smacznego.


 
 


 

7 komentarzy:

  1. pomysłowe! :) pięknie się prezentuje i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor owocu bardziej przypomina brzoskwinie a nie ananasy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że to były ananasy :) tylko wyjątkowo dojrzałe, pierwszy raz spotkałam tak smakowite :)

      Usuń
  3. Czy można je zrobić z gotową masą masową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, będzie szybciej, ale polecam jednak zrobić samemu, zdecydowanie lepiej będzie smakować

      Usuń
  4. Bialka łączymy z masą serowa czy makową?

    OdpowiedzUsuń
  5. Makową oczywiście, mój błąd, już poprawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...