poniedziałek, 30 stycznia 2023

Kotlety z wątróbki

 Kotlety z wątróbki

Zaskoczyliście mnie ilością próśb o przepis, po moim niedzielnym stories z tymi kotletami, na szybko zrobiłam zdjęcia i jak obiecałam publikuję przepis. 

Wątróbka wieprzowa, tak przeze mnie jak wiele osób nie lubiana zawiera przede dużą ilość witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalne żelazo, jest bogata także w witaminy A, D i K oraz w cynk. Szczególnie poleca się ją osobom cierpiącym na anemię lub niedobory witamin – zwłaszcza B12. Co ciekawe zawiera także porównywalną ilość białka, co kawałek drobiu o podobnej gramaturze, a ma przy tym mniej tłuszczu. I co bardzo ważne jest dość tania. 

Kotlety z wątróbki to dla mnie jedyny sposób na wątróbkę, który jadam ze smakiem i przyjemnością. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, jedynie co jest ważne to aby je dobrze doprawić. Ja najczęściej smażę jednego i próbuję, jeśli jest ok to smażę kolejne, jeśli nie to doprawiam i dopiero wtedy smażę. Podaję z reguły z surówką i ziemniaczkami. 

Składniki:

  • 750 gram wątróbki wieprzowej
  • 300 g słoniny
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy dokładnie, a następnie mielimy razem ze słoniną, cebulą i czosnkiem. Do powstałej masy, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, bułkę tartą, przyprawy i mieszamy dokładnie. Smażymy na nie wielkiej ilości tłuszczu, wykładając łyżką na patelnię (jak placuszki). Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

 

Zobacz inne pomysły na obiad:

kotleciki  drobiowe chili con carne żeberka
Siekane kotleciki drobiowe
Chili con carne
Żeberka pieczone 


Kotlety z wątróbki




1 komentarz:

  1. Świetnie wyglądają! Muszę takich spróbować :) Liczę, że dzięki nim moje dziecko choć raz spróbuje wątróbki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...