Witajcie w Nowym Roku, nie wiem jak to jest z Wami ale ja mam noworocznego lenia i jakoś tak nie chce mi się zupełnie nic, ogarniam tylko codzienność i obiecuję sobie, że po tym długim weekendzie wezmę się w końcu do pracy.
Przy okazji pierwszego wpisu w 2023 roku chciałabym Wam podziękować, za to, że korzystacie z moich przepisów, bo spisuję je dla siebie i dla Was, szczególnie zaś dziękuję za te 100 000 wyświetleń w grudniu. Ciekawa jestem czego Wam brakuje na moim blogu? Jeśli są jakieś ciasta, desery, dania które chcielibyście bym dla Was przygotowała to piszcie śmiało w komentarzach.
Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i tanie ciasto ucierane z jabłkami.
Ciasto (na blaszkę 25x35 cm)
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g masła (może być także margaryna)
- 130g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 żółtek
- 220ml mleka
Miękkie
masło ucieramy z cukrami na najwyższych obrotach miksera ok 3-4 minut.
Następnie nie przestając ucierać dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka się
połączą z ciastem wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i wlewamy mleko. Ja robiłam to na 4 razy (trochę mąki, trochę
mleka i gdy się połączy znów). Ciasto przekładamy do blaszki (25x35 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch:
- ok 500 g jabłek pokrojonych w plasterki
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- ok 50 g płatków migdałowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na wierzch ciasta wykładamy jabłka, a na nie bezę, wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy około 60 minut. Gdy beza zacznie ciemnieć proponuję przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zajadamy ze smakiem.
Pyszne proste ciacho, takie uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w nowym roku.