Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 jaj
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Wtedy stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksując. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem oraz orzechy i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 170 st. C
- 4 białka
- 150 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Drugą połowę ciasta kruchego rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia, tej samej w której wcześniej piekło się ciasto z jabłkami. Przekładamy do blaszki, smarujemy dżemem i wykładamy na dżem bezę kokosową, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 170 st. C
Masa kawowa:
- 3/4 litra mleka
- 4 łyżki cukru
-
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 200 g masła
- 6 łyżek mielonych orzechów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 3-4 łyżek)
Miękkie masło
ucieramy mikserem do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach). Następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i kawę, a na koniec orzechy
Złożenie ciasta:
Na ciasto z jabłkami wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy ciastem z bezą kokosową. Najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin.
wszędzie tylko proszek do pieczenia , do kruchego zbędny i do biszkopta też się nie daje .
OdpowiedzUsuńJeśli chce się, by ciasto było pulchniejsze i wyrośnięte to się dodaje :)
Usuń