czwartek, 19 stycznia 2023

Słodka rewelka

  Słodka rewelka

Wiecie, że kocham warstwowe ciasta, pełne kremów i innych dodatków. Na blogu jest ich już całe mnóstwo i wszystkie pyszne, a ja ciągle staram się przetestować coś nowego, by móc podzielić się z Wami przepisem. Gdy brakuje mi pomysłów to sięgam do książki Siostry Anastazji, jej ciasta należą do tych bardzo efektownych i pysznych jednak wymagają na ogół sporo pracy i czasu, no i zdecydowanie nie są tanie, ale czasem warto zrobić sobie coś pysznego. Taka właśnie jest słodka rewelka - kruche ciasto z warstwą jabłek i orzechów, kremem kawowym i bezą kokosową. Mnóstwo składników, które komponują się idealnie tworząc pyszny deser, który wygląda efektownie i dobrze się kroi. 

Ciasto kruche: 

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g  masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej

Z podanych składników  (poza jabłkami i bułką tartą) zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. godzinę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
Blaszkę (23x33) wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy połowę ciasta kruchego i posypujemy bułką tartą (można ją zastąpić kaszą manną). Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wykładamy na bułce.
    
Ciasto orzechowe:
  • 6 jaj
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Wtedy stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksując. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem oraz orzechy i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 170 st. C

Ciasto z kokosem:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. 

Drugą połowę ciasta kruchego rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia, tej samej w której wcześniej piekło się ciasto z jabłkami. Przekładamy do blaszki, smarujemy dżemem i wykładamy na dżem bezę kokosową, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 170 st. C

Masa kawowa:

  • 3/4 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 6 łyżek mielonych orzechów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. 

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 3-4 łyżek)

Miękkie masło ucieramy mikserem do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach). Następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i kawę, a na koniec orzechy 

Złożenie ciasta:

Na ciasto z jabłkami wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy ciastem z bezą kokosową. Najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin.



Słodka rewelka

 
Słodka rewelka

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...