środa, 20 lipca 2022

Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą

 Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą

To ciasto robię dość często, jednak jeszcze nie doczekało się zdjęć. Przepis pochodzi z jakiejś książki, nawet teraz nie pamiętam jakiej, bo dobrych parę lat temu wpisałam je do zeszytu jako ciasto z porzeczkami i bezą. Jest mięciutkie i delikatne, a kwaskowate porzeczki doskonale przełamują słodycz bezy. Tym razem dodatkowo posypałam je płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Co tu dużo pisać jeśli tylko macie gdzieś porzeczki, zróbcie je koniecznie. 

Ciasto  (na balszkę 25x35 cm)

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła (może być także margaryna)
  • 130g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 żółtek
  • 220ml mleka

Miękkie masło ucieramy z cukrami na najwyższych obrotach miksera ok 3-4 minut. Następnie nie przestając ucierać dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka się połączą z ciastem wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Ja robiłam to na 4 razy (trochę mąki, trochę mleka i gdy się połączy znów). Ciasto przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch:

  • 500g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli 
  • ok 50 g płatków migdałowych
Porzeczki myjemy dokładnie i mieszamy z mąką ziemniaczaną. 3/4 wysypujemy na wierzch ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany dodajemy pozostałe porzeczki i mieszamy. Wykładamy na wierch ciasta wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy około 60 minut. Gdy beza zacznie ciemnieć proponuję przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zajadamy ze smakiem.

Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą

Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą

Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą
Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...