czwartek, 7 września 2023

Tort czekoladowy z malinami

 Tort czekoldowy z malinami

Za każdym razem gdy robię tort dla moich bliskich staram się wymyślić coś czego jeszcze nie robiłam. Tym razem niestety nie mogłam poszaleć, bo moja 6 latka miała jasno sprecyzowane wymagania - tort czekoladowy z galaretką malinową, żadnych chrupek i tym podobnych. Przy Tak więc powstał taki dość prosty tort z kremem czekoladowym na bazie śmietanki i frużeliną malinową, przy okazji udało mi się dopracować przepis na idealny biszkopt kakaowy, bo zawsze miałam z nim problem, by wyrósł, nie opadł i nie popękał, albo nie był zbyt suchy. Ten wyszedł idealnie.

Dekoracja także skromna, ale takie były założenia ponieważ w najbliższy weekend robimy imprezę urodzinową dla koleżanek i na tym torcie będzie Barbie, beziki i inne kolorowe cuda, mam tylko nadzieję, że wszystko się uda tak jak to sobie zaplanowałam, a tym czasem zapraszam na przepis. 

Biszkopt (tortownica 26 cm):

  • 8 jaj 
  • 1 szklanka (220 g) cukru
  • 8 łyżek oleju 
  • 1 i 1/4 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 6 łyżek (60 g) kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.

Upieczony biszkopt studzimy. 

Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
Przygotowanie kremu trzeba zacząć kilka godzin przed planowanym złożeniem tortu.
Śmietankę podgrzewamy ale  nie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamane czekolady i mieszamy aż się czekolada całkowicie rozpuści. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dodajemy serek mascarpone i ubijamy kilka minut aż całość nabierze kremowej konsystencji

Frużelina malinowa:

  • ok 1kg malin świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki mąkli ziemniaczanej rozpuszczone niewielkiej ilości wody
Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek (chyba, że lubicie jak zgrzytają w zębach wtedy możecie darować sobie tą zabawę). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia. Wlewamy do gorących malin i mieszamy aż się rozpuści. Gotową frużelinę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

 
Złożenie tortu: 
 
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę tężejącej frużeliny, a na nią ok 1/2 kremu czekoladowego, na to drugi blat i podobnie jak wcześniej frużelina i krem. Przykrywamy 3 blatem i pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. 
Dekorujemy w ulubiony sposób.

Wskazówki: 

  • biszkopt dzięki dodatkowi oleju nie jest bardzo suchy, ale możecie go nasączyć np sokiem malinowym rozcieńczonym w wodzie 


Do przygotowaniu tego tortu przydadzą się Wam (linki afiliacyjne):
  • rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki
  • obrotowa patera, ja mam taką drewnianą  deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej
  •  wygięta szpatułka, która umożliwia wygładzenie kremu w rancie. 


Tort czekoldowy z malinami

Tort czekoldowy z malinami
Tort czekoldowy z malinami

5 komentarzy:

  1. Wyglada obłędnie 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, bardzo smaczny tort🎂

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, bardzo dobry tort!
    Moje smaki połączenie maliny i czekolady 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śmietankę zagotować, czy nie, myślę że nie powinno się doprowadzić do wrzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotujemy, gdzieś mi to "nie" uciekło w trakcie pisania ale już poprawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...