Wytrawne babeczki doskonałe na imprezę, wtedy warto wtedy dodać do nich jeszcze ser żółty lub wędlinę. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy. To także sprytny sposób na przemycenie porcji warzyw najmłodszym.
Wilgotne i pełne warzyw, a do tego przygotujecie je w kilka chwil, czego chcieć więcej?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (ok 260 g) - ja użyłam pół na pół pszenną i orkiszową ciemną od Skworcu
- 3 jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sody
- 1 cebula,
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, pieprz i sodę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i mieszamy z olejem i jogurtem. Przelewamy do suchych składników i mieszamy aby się połączyły. Cebulę, cukinię i paprykę siekamy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem.
Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut
Wytrawnych babeczek jeszcze nie robiłam. Wyglądają super smacznie. :)
OdpowiedzUsuń