#materiał zawiera linki sponsorowane
Dziś dla odmiany prosta i pyszna, a przy tym niedroga propozycja obiadowa. Karkówka z patelni, duszona w towarzystwie aromatycznych porów i słodkiej marchewki, to pyszny obiad, który nie wymaga brudzenia wielu garnków do gotowania. Jeśli już o garnkach mowa, to chyba muszę pomyśleć o wymianie swoich na nowe, bo po kilku latach gotowania na moim poczciwym emaliowanym zestawie widać już niestety ślady użytkowania. Przeglądam oferty zarówno sklepów online, jak i stacjonarnych i sama nie mogę się zdecydować, bo wybór jest ogromny. Na pewno chciałabym coś solidnego, co posłuży dłużej niż rok i można będzie myć w zmywarce, bez obaw o uszkodzenie powłoki. Dość ciekawe wydają mi się garnki fiskars, a drugie które bardzo mi się podobają to stoneline garnki. Ciekawa jestem jakie garnki Wy możecie polecić?
Rozpisałam się nieco, ale już zapraszam na przepis:
Składniki:
- 500 g. karkówki - 4- 5 plastrów
- 1 większy por
- 3-4 marchewki
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano
- 1 szklanka wody lub bulionu
- tłuszcz do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem i oprószamy przyprawami. Podsmażamy na tłuszczu z obu stron tak aby zamknęły się pory. Pora myjemy i kroimy w pół plasterki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samy tłuszczu podsmażamy pory i marchewkę przez ok 2 minuty. Wkładamy mięso, zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy ok 30 minut aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Idealny przepis na smaczną karkówkę. :)
OdpowiedzUsuńMoje garnki również proszą się o wymianę. Fiskars to świetna jakoś i trwałość, z kolei z marką Stoneline niestety nie miałam jeszcze do czynienia.