wtorek, 21 stycznia 2025

Mięciutkie cynamonki

Mięciutkie cynamonki

To najlepsze miękkie i puszyste cynamonki jakie upiekłam w życiu i choć na blogu macie już co najmniej 2 przepisy na cynamonki (w tym te nocne bez wyrabiania ciasta) to te muszą się tu pojawić, bo sama osobiście z pewnością jeszcze nie raz i nie dwa wrócę do tego przepisu. 

Sekretem miękkości, puszystości i długiej świeżości tych aromatycznych bułeczek jest przygotowanie japońskiego kleiku tangzhong - czyli gęstego kleiku/ kisielu na bazie mąki i wody, który dodaje puszystości drożdżowym wypiekom. Ja bardzo chętnie sięgam po niego np przygotowując jagodzianki. I Wam również polecam gdyż to nic skomplikowana, a zmienia bardzo strukturę ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży lub ok 12 g suchych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej

Do posmarowania:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego1 jajko


 3/4 szklanki mleka  umieszczamy w naczyniu z grubym dnem i zagotowujemy z 1/4 szklanki mąki cały czas mieszając, by nie utworzyły się nam grudki. Tak przygotwaną miksturę studzimy. 

Drożdże (jeśli używamy świeżych) zasypujemy cukrem, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy aż się rozpuszczą. Jeśli używacie świeżych, dobrej jakości drożdży nie ma konieczności robienia zaczynu. 

W misie robota umieszczamy mąkę, sól, naszą wystudzoną zasmażkę, oraz rozpuszczone drożdzę i wyrabiamy przez ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy ciasto jeszcze ok 10 minut. 

Po tym czasie odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrasta robimy nadzienie - roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier i cynamon. Mieszamy. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem i zwijamy zaczynając do dłuższego brzegu. Zwinięte ciasto kroimy w na równe kawałki (moje miały ok 2 cm szerokości). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośniecia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.


 Mięciutkie cynamonki

Mięciutkie cynamonki


Mięciutkie cynamonki





8 komentarzy:

  1. Oj nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam cynamonki. Będę musiała je chyba zrobić. Twoje wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonki zawsze kojarzą mi się z domowym ciepłem. Dziękuję, że podzieliłaś się przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne tzw szneki

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale. Już czuję ich zapach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak domowe wypieki. Zdjęcia są bardzo apetyczne, aż chce się je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam sama cynamonek. Twoje wyglądają pięknie na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za inspirację, już zapisałam przepis na weekendowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne cynamonki na spotkania przy kawie, na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...