wtorek, 21 stycznia 2025

Mięciutkie cynamonki

Mięciutkie cynamonki

To najlepsze miękkie i puszyste cynamonki jakie upiekłam w życiu i choć na blogu macie już co najmniej 2 przepisy na cynamonki (w tym te nocne bez wyrabiania ciasta) to te muszą się tu pojawić, bo sama osobiście z pewnością jeszcze nie raz i nie dwa wrócę do tego przepisu. 

Sekretem miękkości, puszystości i długiej świeżości tych aromatycznych bułeczek jest przygotowanie japońskiego kleiku tangzhong - czyli gęstego kleiku/ kisielu na bazie mąki i wody, który dodaje puszystości drożdżowym wypiekom. Ja bardzo chętnie sięgam po niego np przygotowując jagodzianki. I Wam również polecam gdyż to nic skomplikowana, a zmienia bardzo strukturę ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży lub ok 12 g suchych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej

Do posmarowania:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego1 jajko


 3/4 szklanki mleka  umieszczamy w naczyniu z grubym dnem i zagotowujemy z 1/4 szklanki mąki cały czas mieszając, by nie utworzyły się nam grudki. Tak przygotwaną miksturę studzimy. 

Drożdże (jeśli używamy świeżych) zasypujemy cukrem, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy aż się rozpuszczą. Jeśli używacie świeżych, dobrej jakości drożdży nie ma konieczności robienia zaczynu. 

W misie robota umieszczamy mąkę, sól, naszą wystudzoną zasmażkę, oraz rozpuszczone drożdzę i wyrabiamy przez ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy ciasto jeszcze ok 10 minut. 

Po tym czasie odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrasta robimy nadzienie - roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier i cynamon. Mieszamy. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem i zwijamy zaczynając do dłuższego brzegu. Zwinięte ciasto kroimy w na równe kawałki (moje miały ok 2 cm szerokości). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośniecia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.


 Mięciutkie cynamonki

Mięciutkie cynamonki


Mięciutkie cynamonki





2 komentarze:

  1. Oj nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam cynamonki. Będę musiała je chyba zrobić. Twoje wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonki zawsze kojarzą mi się z domowym ciepłem. Dziękuję, że podzieliłaś się przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...