wtorek, 28 stycznia 2025

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

 Sernik nowojorski posmakuje miłośnikom serników kremowych o lekko mazistej konsystencji. Swoją aksamitność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w czekaniu aż się upiecze i ostygnie. 

Możecie przygotować go na spodzie z herbatników tak jak ja, a jeśli lubicie serniki na kruchym spodzie, to polecam ciasto z tego przepisu

Spód: 

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
Herbatniki mielimy na pył. Masło roztapiamy, a gdy przestygnie mieszamy z herbatnikami. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy (26 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, lekko dociskamy i zabieramy się za przygotowanie masy serowej.
 

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g śmietany 18%
  • 5  jajek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wierzch:

  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 60 g cukru pudru

 Pamiętajcie aby wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, muszą być w temperaturze pokojowej.

W misce umieszczamy ser, cukier, śmietanę - miksujemy krótko do połączenia. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy również tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy do połączenia.

Gotową masę serową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy na dużej blaszce od piekarnika, którą napełniamy wodą. Umieszczamy całość w piekarniku nagrzanym na 170 st. C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go tylko czekamy ok 10 minut, następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia. 

Gdy sernik ostygnie mieszamy śmietanę 18% z cukrem pudrem wykładamy na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 10 minut. Studzimy. 




Sernik nowojorski
Sernik nowojorski

Sernik nowojorski


5 komentarzy:

  1. Jaki ser z wiaderka pani poleca? Nada się np. Delicate z biedry albo prezydent? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię z Wielunia 🙂od Biedronkowego lepszy jest lidlowy, dużo gęściejszy

      Usuń
  2. Czyli jak dodam tutaj lidlowy twaróg w wiaderku to nie będzie wielkiej wtopy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mała uwaga - sernik nowojorski robi się z serków typu philadelphia i ma zupełnie inny smak i konsystencję. To jest zwykły sernik.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...