Sernik nowojorski posmakuje miłośnikom serników kremowych o lekko mazistej konsystencji. Swoją aksamitność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w czekaniu aż się upiecze i ostygnie.
Możecie przygotować go na spodzie z herbatników tak jak ja, a jeśli lubicie serniki na kruchym spodzie, to polecam ciasto z tego przepisu.
Spód:
- 200 g herbatników
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)
- 200 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wierzch:
- 400 g gęstej śmietany 18%
- 60 g cukru pudru
Pamiętajcie aby wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, muszą być w temperaturze pokojowej.
W misce umieszczamy ser, cukier, śmietanę - miksujemy krótko do połączenia. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy również tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy do połączenia.
Gotową masę serową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy na dużej blaszce od piekarnika, którą napełniamy wodą. Umieszczamy całość w piekarniku nagrzanym na 170 st. C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go tylko czekamy ok 10 minut, następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy sernik ostygnie mieszamy śmietanę 18% z cukrem pudrem wykładamy na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 10 minut. Studzimy.
Jaki ser z wiaderka pani poleca? Nada się np. Delicate z biedry albo prezydent? ;)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię z Wielunia 🙂od Biedronkowego lepszy jest lidlowy, dużo gęściejszy
UsuńCzyli jak dodam tutaj lidlowy twaróg w wiaderku to nie będzie wielkiej wtopy?
OdpowiedzUsuńnie będzie :)
UsuńMała uwaga - sernik nowojorski robi się z serków typu philadelphia i ma zupełnie inny smak i konsystencję. To jest zwykły sernik.
OdpowiedzUsuń