Kilka dni temu otrzymałam smakowitą przesyłkę od firmy
Helio i postanowiłam jeszcze nim wezmę się za wielkanocne wypieki wypróbować te pyszności. Pora była już późna, bo po 21 więc pomyślałam, że musi być szybko i zdrowo, tak żeby idealnie pasowało do porannej kawy. Zakręciłam się po kuchni, zamieszałam i wyszło 12 wspaniałych bakaliowych babeczek .Wyglądają bardzo niepozornie, ale smakują rewelacyjnie i do tego mają zdrowy skład.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie (ja użyłam rodzynek i żurawiny, ale można dodać swoje ulubione) jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek (ja używam silikonowych, fajne można kupić
tutaj), a następnie do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 20 minutek i gotowe.
Bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mąki pszennej zamiast razowej? Taką samą ilość?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, dodajemy jej tyle samo co razowej
UsuńCzy można użyć mąki pszennej zamiast razowej? Czy taką samą ilość?
OdpowiedzUsuńOczywiście:-)
OdpowiedzUsuńile kalorii ma jeden muffin?
OdpowiedzUsuńNie wiem nie liczę kalorii :-)
Usuńa ile kalorii ma jeden muffin?
OdpowiedzUsuń