czwartek, 25 lipca 2019

Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie oblany wiśniową frużeliną

 sernik z wiśniami

Tyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i bardzo efektowne letnie ciasto, robiłam je już kilkukrotnie i zawsze znikało błyskawicznie.

Spód :
  • 150g płatków kukurydzianych
  • 150g czekolady
  • 100g masła

Masło roztapiamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami kukurydzianymi, a następnie przekładamy do tortownicy (moja miała 24 cm). Rozprowadzamy je równomiernie po całym dnie lekko ugniatając żeby po zastygnięciu się nie rozpadały.

Masa serowa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego z wiaderka)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka. Po ok 10 minutach rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub mikrofali.  Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder (do smaku, jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dodać więcej). Następnie dodajemy po łyżce sera, a na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę (najlepiej dodać 2-3 łyżki masy serowej do żelatyny, wymieszać, a potem całość przelać do sera i jeszcze raz wymieszać). Wykładamy na warstwę płatków i wstawiamy do lodówki

Frużelina wiśniowa:
  • 700 g wiśni
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 3 łyżkach wody

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte wiśnie mieszamy  z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy na  masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego


sernik z wiśniową frużeliną
  sernik z wiśniową frużeliną
sernik z wiśniową frużeliną

24 komentarze:

  1. Wow! Co za rozpustny sernik...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada oraz wiśnie to moje ulubione połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tym kukurydzianym spodem 💚

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik, bajka! Czekolada, wiśnie, płatki kukurydziane... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mi się ten spod podoba ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję ten smak, jest cudowny zapewne. wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie rzeczy przed snem??! Toż to słodka rozpusta! Dla mnie 10/10 🤩

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaintrygowałaś mnie tym spodem. Koniecznie muszę go wypróbować.
    A sernik po prostu poezja!

    OdpowiedzUsuń
  9. oooch! jaki fantastyczny pomysł na spód pod ciasto ♥ kradnę! :D akurat mam mnóstwo wiśni w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystkie serniczki, taki z wiśniową frużeliną to jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Serniki to moja słabosć, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja uwielbiam w nim to, że nie trzeba piec, świetne smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam <3 Ile tu pyszności, a to tylko jedno ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny i apetyczny ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio chodzi za mną taki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A można użyć śliwek zamiast wiśni? Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...