czwartek, 18 lipca 2019

Brzoskwiniowa polana

 brzoswkiniowa polana

Dziś zapraszam Was na brzoskwiniową polanę - to niezwykle efektowne i smaczne ciasto wymaga trochę czasu i pracy, ale uwierzcie mi dlatego smaku naprawdę warto się potrudzić. Jest pysznie, letnio, lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce.  I nawet moi domownicy, którzy szpinaku nie jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza.


Ciasto:
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 3 jaja 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy i odsączamy go z wody (ja umieściłam go na sitku, część wody ściekła, resztę odcisnęłam rękoma), a następnie blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodajemy szpinak, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (do tzw suchego patyczka)

Masa brzoskwiniowa:
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 250 g mascarpone
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok 20 sztuk herbatników
Zelatynę zalewamy zimną wodą (tak aby ją przykryła) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie blendujemy z cukrem na gładki mus, na koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem wlewamy brzoskwinie, mieszamy całość i wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy warstwę herbatników.

Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak aby ją przykryła) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy z mascarpone aż się połączą. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy śmietanowej i mieszamy. Następnie całość przelewamy do pozostałej śmietany i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy na herbatniki

Galaretka brzoskwiniowa:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątki. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami i wykładamy na masę śmietankową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego

 brzoswkiniowa polana
brzoswkiniowa polana

brzoswkiniowa polana

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...