Dziś zapraszam Was na brzoskwiniową polanę - to niezwykle efektowne i smaczne ciasto wymaga trochę czasu i pracy, ale uwierzcie mi dlatego smaku naprawdę warto się potrudzić. Jest pysznie, letnio, lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce. I nawet moi domownicy, którzy szpinaku nie jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza.
Ciasto:
- 450 g szpinaku mrożonego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy i odsączamy go z wody (ja umieściłam go na sitku, część wody ściekła, resztę odcisnęłam rękoma), a następnie blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodajemy szpinak, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (do tzw suchego patyczka)
Masa brzoskwiniowa:
- 4 dojrzałe brzoskwinie
- 250 g mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 20 sztuk herbatników
Zelatynę zalewamy zimną wodą (tak aby ją przykryła) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie blendujemy z cukrem na gładki mus, na koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem wlewamy brzoskwinie, mieszamy całość i wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy warstwę herbatników.
Masa śmietankowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak aby ją przykryła) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy z mascarpone aż się połączą. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy śmietanowej i mieszamy. Następnie całość przelewamy do pozostałej śmietany i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy na herbatniki
Galaretka brzoskwiniowa:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 4 dojrzałe brzoskwinie
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątki. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami i wykładamy na masę śmietankową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego
Kusisz mnie tym ciastem niesamowicie.. :) Idealne na lato
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCudne kolorki :-)
OdpowiedzUsuń