wtorek, 1 marca 2016

Pikantna zupa dyniowo cebulowa

Marzec wita nas szarością i deszczem, a ja powitam go na przekór pogodzie zupą w kolorze słońca. Gęstą pikantną i aromatyczną, a do tego zdrową i pożywną. Polecam wszystkim miłośnikom dyniowych dań, na rozgrzanie i poprawę humoru sprawdzi się idealnie.



Składniki:
  • 1 duża dynia piżmowa
  • 2 duże lub 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku)
  • ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru)
  • kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej)
  •  sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • masło lub olej.
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem.
Smacznego


1 komentarz:

  1. musi być przepyszna, uwielbiam takie połaczenia a do tego jest gęsta

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...