sobota, 27 lutego 2016

Pijak

 To ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.



 Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C

Masa:
  • 3 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 masło
  • 1/2 litra mleka
2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.

Poncz:
  • 0,5 l wody
  • Olejek rumowy
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • spirytus lub wódka
 Dodatkowo:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki)
  • tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna)
  • kilka łyżek mleka
Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztpioną w kąpieli wodnej czekoladą. Całośc najlepiej schłodzic przez całą noc przed podaniem
Smacznego

 
 




8 komentarzy:

  1. Takie krajanki z wielkiej blachy zostały przeze mnie całkowicie zapomniane. Ale to ciasto wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych ciast <3 moja ciocia zawsze piekła mistrzowskie pijaki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i to bardzo. Perfekcyjny wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza babcia często go robiła a że był bardzo % to nam nie smakował, dopiero kiedy dla nas specjalnie zrobiła go bez alkoholu to było to mistrzostwo świata <3 :D Za to reszta rodziny zdecydowanie wolała tego z alkoholem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisy z zeszytu mamy zawsze się sprawdzają :) Ciacho wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadłam, super ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...