To ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C
Masa:
- 3 jaja
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 masło
- 1/2 litra mleka
2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
Poncz:
- 0,5 l wody
- Olejek rumowy
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
- spirytus lub wódka
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki)
- tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna)
- kilka łyżek mleka
Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztpioną w kąpieli wodnej czekoladą. Całośc najlepiej schłodzic przez całą noc przed podaniem
Smacznego
Ślinka cieknie !!!
OdpowiedzUsuńTakie krajanki z wielkiej blachy zostały przeze mnie całkowicie zapomniane. Ale to ciasto wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast <3 moja ciocia zawsze piekła mistrzowskie pijaki...
OdpowiedzUsuńLubię i to bardzo. Perfekcyjny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńNasza babcia często go robiła a że był bardzo % to nam nie smakował, dopiero kiedy dla nas specjalnie zrobiła go bez alkoholu to było to mistrzostwo świata <3 :D Za to reszta rodziny zdecydowanie wolała tego z alkoholem :D
OdpowiedzUsuńPrzepisy z zeszytu mamy zawsze się sprawdzają :) Ciacho wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam, super ciasto :-)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie ciasto dla mnie :D
OdpowiedzUsuńjaka blacha?
OdpowiedzUsuń