środa, 3 lutego 2016

Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie

 Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i powiem, że zachwyciła mnie ich lekkość i delikatność smaku. Moim domownikom ta nowość również przypadła do gustu, bo nim się zdążyłam obejrzeć już nie było po nich śladu. Bardzo łatwe  i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce się Wam gnieść ciasta na tradycyjne pączki czy faworki to wypróbujcie koniecznie.

 


Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypieki


Ciasto:
  • 1szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Gdy ciasto ostygnie wbijemy do niego kolejno jaja i miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą (czy jak tam się ona fachowo nazywa) i wyciskamy na papier do pieczenia okręgi o średnicy ok 8 cm (ja wyciskałam na arkusz, a potem cięłam na kwadraty, ale można sobie przygotować ok 20 kwadratów 8x8 cm i na nie wyciskać ciasto). Olej rozgrzewamy w szerokim naczyniu, wkładamy gniazdka papierem do góry i po chwili go usuwamy (naprawdę łatwo się odrywa). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe.


Lukier:
  • ok 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
Mieszamy cukier z wodą i sokiem z cytryny i dekorujemy nim nasze gniazdka.

Smacznego








3 komentarze:

  1. Świetny przepis i teeen właściwy smak ;-) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym jedno,pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo je lubię, kupowałam kiedyś, gdy nachodziła mnie ochota na coś szybkiego słodkiego:) Robiłam też domowe, pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...