czwartek, 18 lutego 2016

Straciatella morelowa

To ciasto wywołuje na mych ustach uśmiech na samo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie.


 Ciasto:
  • tabliczka czekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być mleczna)
  • 250 masła lub margaryny
  • 3/4 szkl. (175g) cukru
  • 5 jaj
  • 2 1/4 szkl. (300g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mleka
  • puszka lub słoik moreli ok 400 g.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Przekładamy do blaszki do pieczenia (23x35 cm) i układamy odsączone z kompotu/zalewy morele. Pieczemy w 170 st. C przez ok 35-40 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy

 Krem serowy:
  • 500 g. twarożku kremowego (np. president)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200g  śmietany 30% (może być 36%)
  • tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • kilka łyżek mleka
Żelatynę zalewamy niewielką ilością mleka i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, a  następnie delikatnie mieszamy z serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy na ciasto. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Możecie także zrobić tradycyjną polewę czekoladową, bo ta z czekolady przy krojeniu "brudziła krem" co widać na zdjęciach.
Smacznego.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...