To nic, że grypa, po 2 dniach leżenia w łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami
Ciasto:
- 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
- 100 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka (20 g) miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 75 g masła, roztopionego
Drożdże mieszamy z cukrem i miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie mleko i rozpuszczone masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- 400 g. twarogu kremowego
- 1 jajo
- 1 garść rodzynek
- 1 garść suszonej żurawiny
Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 170 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz