wtorek, 23 lutego 2016

Razowe drożdżówki z serem i bakaliami

To nic, że grypa, po 2 dniach leżenia w łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami


Ciasto:

  • 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka (20 g) miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 g masła, roztopionego
Drożdże mieszamy z cukrem i miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie mleko i rozpuszczone masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia.

Nadzienie:
  • 400 g. twarogu kremowego
  • 1 jajo
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 170 st. C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...