Dziś mam dla Was przepis na proste, pyszne ciasto bananowo czekoladowe. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, smaczne i do tego można je przechowywać około tygodnia.
- 1 1/4 szklanki cukru
- 250g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40g czekolady (u mnie gorzka)
- 4 dojrzałe banany
Banany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję ale zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą czekoladę, mąkę, sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st C na ok 60-70 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz