środa, 12 marca 2025

Ciasto Zuzanny

 Ciasto Zuzanny

Jeśli szukacie ciasta, które posmakuje dzieciom to trafiliście idealnie. To ciasto powstało na specjalne życzenie mojej Córki, która jak niemal każde dziecko uwielbia słodkości z galaretką. Ponieważ biszkopt przełożony galaretką to stanowczo zbyt mało jak dla mnie, pokombinowałam trochę i dołożyłam warstwę budyniu, herbatniki oraz bitą śmietanę, którą dodatkowo oprószyłam białą czekoladą. Efekt wizualny okazał się rewelacyjny, smakowy także, bo wszystkie dzieci w naszej rodzinie prosiły o dokładkę, a jak wiadomo maluchy są najbardziej wybredne jeśli chodzi o jedzenie.

Biszkopt:

  • 4  jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, wlewamy ocet i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa


600 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budynie.  Wlewamy je na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Studzimy Wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i trzymamy w lodówce do lekkiego stężenia.

Galaretka:

  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe


Rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki

Krem śmietankowy:

  • 350 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczka białej czekolady 
  • herbatniki

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem. 

Na stężałą galaretkę układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy ubitą śmietanę. 

Białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego 😊

Ciasto Zuzanny

Ciasto Zuzanny

Ciasto Zuzanny

  Ciasto Zuzanny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...