Jeśli szukacie ciasta, które posmakuje dzieciom to trafiliście idealnie. To ciasto powstało na specjalne życzenie mojej Córki, która jak niemal każde dziecko uwielbia słodkości z galaretką. Ponieważ biszkopt przełożony galaretką to stanowczo zbyt mało jak dla mnie, pokombinowałam trochę i dołożyłam warstwę budyniu, herbatniki oraz bitą śmietanę, którą dodatkowo oprószyłam białą czekoladą. Efekt wizualny okazał się rewelacyjny, smakowy także, bo wszystkie dzieci w naszej rodzinie prosiły o dokładkę, a jak wiadomo maluchy są najbardziej wybredne jeśli chodzi o jedzenie.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
600 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budynie. Wlewamy je na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Studzimy Wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i trzymamy w lodówce do lekkiego stężenia.
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki
Krem śmietankowy:
- 350 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 tabliczka białej czekolady
- herbatniki
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem.
Na stężałą galaretkę układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy ubitą śmietanę.
Białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz