wtorek, 6 lutego 2024

Owsiane ciasteczka na białkach

 Owsiane ciasteczka na białkach

Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i do tego dość zdrowy pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek. Jeśli usmażyliście pączki, lub faworki i macie dylemat co zrobić z białek, bo nie lubicie klasycznej bezy to mam dla Was doskonały przepisy na ich przetworzenie. Wystarczy ubić pianę, dodać ulubione składniki, wymieszać i upiec. Prawda, że prosto? 

Ponadto nadmiar białek możecie wykorzystać do przygotowania:

migdałowe kokosanki kolorowa babka
Ciasteczka migdałowe Kokosanki Kolorowa babka
piegus beza Pavlova rolada bezowa
Piegus Pavlova Rolada bezowa

 Składniki:
  • 5 białek jaj
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 100 g ulubionych orzechów (u mnie tym razem ziemne)
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g pestek dyni

Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę aż się rozpuści. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą dodajemy do nich pianę i mieszamy aż wszystko się połączy. 

Ciasta nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 25 minut w 180 st. C na złoty kolor. 

Studzimy na kratce i chrupiemy z przyjemnością. 

Owsiane ciasteczka na białkach

Owsiane ciasteczka na białkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...