czwartek, 15 lutego 2024

Rajska rolada

Rajska rolada

Znów mam dla Was coś absolutnie pysznego - orzechowe biszkopty, a pomiędzy nimi krem budyniowy i rolada biszkoptowa z jabłkami. Jak zwykle gdy nie mam pomysłu sięgam po przepisy siostry Anastazji i trochę je modyfikuję, tak było i tym razem, pozwoliłam sobie na pominięcie galaretki, która była w oryginalnym przepisie. To ciasto wymaga trochę pracy, ale jest po prostu przepyszne więc warto poświęcić mu kilka chwil. 

Przyznam, że uwielbiam takie warstwowe ciasta, coś składasz, coś mieszasz, a potem jeden szybki ruch nożem i jest radość, że znów udało się zrobić coś pysznego. 

Biszkopt orzechowy:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi.

Rolada z jabłkami:

    4 jaja
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 średnich jabłek

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia wykładamy jabłka i wyrównujemy. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem budyniowy:

    1/2 litra mleka
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
   

W 1/2 szklanki mleka miksujemy żółtka z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powoli roztrzepane żółtka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Tak przygotowany budyń studzimy. 

Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.

Złożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy - 1/2 masy, pokrojona w plastry rolada - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa czekoladowa (przepis na polewę macie tutaj)


Rajska rolada
Rajska rolada
Rajska rolada



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...