Sernik pistacjowy – kremowy, delikatny i bardzo prosty. Idealny dla fanów pistacji!
Moda na pistacje podobno powoli przemija… ale nie w moim domu. Mam tu bowiem małą, wierną fankę wszystkiego, co pistacjowe. Gdy ostatnio zaproponowałam jej kilka ciast do wyboru, decyzja była szybka i jednoznaczna: ma być sernik pistacjowy.
I tak też powstał – kremowy, aksamitny, o pięknym, subtelnie pistacjowym kolorze, na chrupiącym spodzie z herbatników. Prosty, bez komplikacji, a jednak robi ogromne wrażenie, gdy pojawi się na stole.
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowy sernik pistacjowy, który zawsze wychodzi – oto on.
Składniki (na torownicę o średnicy 24 cm):
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (użyłam gotowego mielonego z wiaderka)
- 200 g kremu pistacjowego (użyłam tego)*
- 5 jajek
- 70 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Przygotowanie krok po kroku:
Spód:
- Herbatniki blendujemy, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy wszystko razem dokładnie
- Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy
Masa serowa:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- Do miski przekładamy ser, cukier, cukier z wanilia, jajka i miksujemy tylko do połączenia
- Następnie dodajemy krem pistacjowy, mąkę ziemniaczaną i miękkie masło i miksujemy całość tylko do połączenia
- Masę serową wykładamy na spód z herbatników, wyrównujemy
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C Pieczemy 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 120 st. C i pieczemy jeszcze 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku
- Sernik można polać roztopioną białą czekoladą lub polukrować
Dlaczego warto zrobić ten sernik?
- zawsze wychodzi równy i kremowy
- zachwyca pięknym kolorem i smakiem
- jest idealny na rodzinne uroczystości i święta
Smacznego
*link afiliacyjny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz