piątek, 3 grudnia 2021

Królewiec z makiem

 Królewiec z makiem

Królewiec, zwany także plackiem hetmańskim to ciasto, które poznałam na studiach, robiła je moje współlokatorka, a mi posmakowało i także zaczęłam robić je w swoim domu. Wymaga trochę pracy ale smakuje świetnie, a do tego można je upiec wcześniej, dzięki temu, że krem jest gotowany nie psuje się i długo zachowuje świeżość. Powiedziałabym nawet, że po kilku dniach smakuje lepiej. 

Dziś chciałam Wam zaproponować świąteczną wersję tego pysznego ciasta, do tradycyjnego biszkoptu dodałam mak, który przyjemnie chrupie, a oprócz kremu do ciasto posmarowałam kwaskowatym dżemem, który świetnie przełamuje smaki miodowych placków i słodkiego kremu. 

Zanim przejdę do przepisu chciałam Wam polecić (jeśli jeszcze nie korzystaliście) personalizowane video od Mikołaja - moja Zuzia dostała taki filmik już w ubiegłym roku, w tym zamówiłam kolejny, bo są one naprawdę świetnie zrealizowane, a córka jak słyszała swoje imię z ust Mikołaja była po prostu zachwycona. Także jeśli chcecie wywołać uśmiech u swoich pociech to polecam gorąco, a teraz już zapraszam na przepis.

 Placki miodowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 masła lub margaryny (125 g)
  • 1 jajko


Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na połowę i rozwałkowujemy dwa placki  na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33 cm) i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. C

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 masło (200 g)
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu

Odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, do wrzącego wlewamy mąki i mieszamy aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Następnie do gorącego budyniu, wrzucamy masło i mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia.

Na placku miodowym rozsmarowujemy połowę dżemu, a na niego wykładamy 1/2 gorącej masy i przykrywamy biszkoptem, wykładamy resztę dżemu, a następnie pozostałą masę  i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka.

Polewa :

  • 1 tabliczka czekolady
  • 4-5 łyżek mleka


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Smacznego

Królewiec z makiem

 Królewiec z makiem





5 komentarzy:

  1. Nie widziałam jeszcze tego przepisu. Chętnie zapiszę i spróbuję upiec te ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś miałam okazję posmakować tego ciasta. Zapiszę przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będe musiała spróbować. Bardzo lubię ciasta z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne, w sam raz na Święta. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...