wtorek, 21 grudnia 2021

Piernik herbaciany z kremem grysikowym

 Piernik herbaciany z kremem grysikowym

To taki piernik last minute. Nie musi leżakować, ani dojrzewać. Jest leciutki, mięciutki i puszysty tak że niemal rozpływa się w ustach, a krem grysikowy i powidła śliwkowe idealnie go dopełniają. Do tego ma jeszcze jedną ważną zaletę jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, będzie smakował nie tylko w święta.

Piernik:

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl mocnej herbaty
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Proponuję zacząć od przygotowania herbaty, tak aby sobie ostygła w czasie gdy będziecie ubijać jajka.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy żółtka się połączą wlewamy naprzemiennie płynny miód, zimną herbatę i olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao i mieszamy tylko do połączenia. 

Blaszkę (24x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią gotowe ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.

Krem grysikowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą)
  • tabliczka czekolady
  • 3-4 łyżki mleka 
  • słoik (ok 300 g) powideł śliwkowych

Zagotowujemy mleko. Na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy,  cały czas mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna.

Przestudzony piernik kroimy na pół. Na jednym z placków rozsmarowujemy powidła, a na nie wykładamy krem. Przykrywamy drugim plackiem, polewamy polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 

Polewa: 

  • 125 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalewamy wodą. Masło rozpuszczamy uważając by go nie zagotować. Zdejmujemy z ognia dodajemy wszystkie składniki razem z napęczniałą żelatyną i energicznie mieszamy. Gotową polewę studzimy, a następnie polewamy nią piernik. 

Dodatek żelatyny w polewie nie jest niezbędny, jednak dzięki niej pięknie się błyszczy i nie spływa z ciasta. 

 Piernik herbaciany z kremem grysikowym

Piernik herbaciany z kremem grysikowym






3 komentarze:

  1. Piernik zawsze chętnie, nie tylko w Święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nigdy nie jadłam takiego. Będę musiała taki upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety, ale to nie taki krem miały pierniki za PRL sprzedawane wskepach.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...