czwartek, 17 września 2020

Czekoladowy jagielnik

 Czekoladowy jagielnik

To jest dopiero ciacho - czekoladowe, na daktylowo-orzechowym spodzie - bez cukru, glutenu i laktozy. Jednym słowem całkiem zdrowe, a do tego przepyszne. Jeśli ktoś nie lubi kaszy to nawet się nie zorientuje, że ona gra tu główną rolę.

Spód:

  • szklanka daktyli,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów (użyłam laskowych).
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Następnie odsączamy je, pozostawiając wodę w której się moczyły. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, jeśli jest bardzo gęsta możemy dolać trochę wody z daktyli. Gotową masę wykładamy dno tortownicy (22 cm)

Masa jaglana:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego (polecam dostępne tutaj)
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady

Kaszę przelewamy wrzątkiem. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy, kaszę, sok z cytryny i słodzik. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 min, pod koniec dodajemy czekoladę w kosteczkach i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepły krem blendujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na spód. Trzeba się spieszyć, bo masa błyskawicznie tężeje. Ciasto można udekorować ulubionymi owocami. Należy je chłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

Czekoladowy jagielnik
Czekoladowy jagielnik




 

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Na pewno zrobię w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jaki piękny! Zwłaszcza z malinami musi smakować wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam 😊pora to zmienić 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Samo zdrowie! Mocno dodaje energii! Piękny smaczny! Prosty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wspaniale, jeszcze z tymi malinami. Petarda :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...