Takie ciasta są najlepsze, bierzesz składniki mieszasz i hop do piekarnika, a po godzince masz pyszny deser do ulubionej kawy. Z prostych ciasto to właśnie maślankowe lubię najbardziej, jest miękkie wilgotne i smakuje genialnie z każdymi owocami nie tylko z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego zerwane w ogrodzie łodygi rabarbaru, które w tym roku wyrosły wyjątkowo wcześnie i aż żal było ich nie wykorzystać do przygotowania czegoś pysznego.
Jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na wykorzystanie tego wiosennego warzywa to zajrzyjcie do tego wpisu: 20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru (może być też ksylitol lub erytrol)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 5-6 łodyg rabarbaru
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy wszystkie mokre składniki (maślankę, jajka i olej) i przelewamy do suchych mieszamy do połączenia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasta proste i smaczne są najlepsze, a maślankowe z rabarbarem wygląda naprawdę apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na ciasto. Na dodatek z własnym rabarbarem ❤️
OdpowiedzUsuńJaka maślanka się najlepiej sprawdzi?
OdpowiedzUsuń