Dziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- kostka masła (200 g)
- 2 budynie (u mnie bez cukru)
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru
Galaretka porzeczkowa:
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba, że znajdziecie gdzieś porzeczkowe)
- 1 słoiczek (250g) dżemu z czarnej porzeczki (użyłam konfitury Stovit)
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- 2-3 łyżki mleka
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę smarujemy połową kremu budyniowego. Na krem wykładamy tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu Ponieważ krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce, ja posmarowałam drugą połowę biszkoptu i ostrożnie nałożyłam go na galaretkę. Całość polewamy po wierzchu polewą czekoladową i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Smacznego
Jaki piękny. Wierze, że smaczek :D
OdpowiedzUsuńZ galaretką i budyniem to musi być prawdziwa miazga :D
OdpowiedzUsuńJest super przepis sprawdzony ☺pozdrawiam
UsuńWarstwa galaretki przełamuje słodycz całość. Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAga mam ochotę skorzystać z przepisu tak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWarto wspomnieć, że to ciasto inspirowane przepisem s.Anastazji.
OdpowiedzUsuńAnn
Ale pyszne słodkości u Ciebie!
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne ^^
OdpowiedzUsuńidealny piernik na przyszłe Święta :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńObłędne ciacho,zapisuję do wyprobowania☺
OdpowiedzUsuńWygląda znacznie lepiej niż ciasta sklepowe :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na święta :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, na nadchodzące święta jak znalazł!
OdpowiedzUsuńŚwiąteczne wypieki mam już zaplanowane, więc tego ciacha nie zrobię. Mam nadzieję, że będzie okazja na nie. 😉
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Myślisz, że zamiast galaretki mogłabym użyć powidła np. śliwkowego ?:)
OdpowiedzUsuńJa bym spróbowała 😉
Usuńpieknie wyglada i smaczne bo juz takie jadlam
UsuńPiekne i bardzo świąteczne ciasteczko! Wpadłabym na mały kawałeczek. A nawet na dwa...
OdpowiedzUsuńJak piernik to koniecznie konfitura! *.*
OdpowiedzUsuńPiernik z galaretką to musi być coś! Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha! :) Przy choince, z filiżanką kawy w świąteczny poranek :) mmmm...:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to idealne ciasto na święta :) pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńRobil ktos juz ? Jak smakuje?
OdpowiedzUsuńidealne na święta :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie robię.... I jakąś lipa.... Masy budyniowej jest jakoś mało nie wiem czy starszy na pokrycie dwóch poziomów, a galaretka nie chce stężnieć -wydaje mi się że to przez ten dżem. Mam nadzieje że galaretka się ogarnę...
OdpowiedzUsuńte ciasto z tego przepisu robiłam wielokrotnie i zawsze mi się udało .
UsuńProponuję zrobić z litra mleka i podwoić składniki masy
UsuńZrobione!Bardzo dobre i szybko znika!
OdpowiedzUsuńWyglada bajecznie! Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńSmakowite, ale na jaką blachę /wielkość/.
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane, 23x33 cm
UsuńDziękuję, już doczytałam :). Właśnie zabieram się za robienie ciacha.
OdpowiedzUsuńmmmm rewelacja. Wygląda obłędnie! Musze go zrobić
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Polecam. Pychotka 😊
OdpowiedzUsuńTe składniki to na jaką blachę
OdpowiedzUsuń23x33 cm
UsuńCiasto wygląda kusząco. Mam tylko jedno pytanie: Jeśli dodam masę śmietanową z mascarpone zamiast budyniowej, to czy wszystko dobrze mi się sklei z galaretką i nie będzie się rozpadać przy krojeniu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno się udać
UsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńJuż po śwìętach i po piernikowym smaczku. 😉 Ciasto wyszło przepyszne, a z masą śmietanową z mascarpone jest lekkie i puszyste. Dziękuję za świetny przepis, jeszcze nie raz go powtórzę. 👍
OdpowiedzUsuńciasto pyszne, robiłam je już wielokrotnie i nie tylko na Święta.polecam
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda obłędnie! Trzeba przetestować :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńCiasto pycha. Znika ze stołu błyskawicznie🙂
OdpowiedzUsuńWitam a budyń ma być no 0,5l
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! Robię go już trzeci raz, na Święta 🙂
OdpowiedzUsuńCzy biszkopty trzeba nasączyć??
OdpowiedzUsuńJa nie nasaczalam ale jeśli ktoś lubi wilgotne ciasto to można 🙂
Usuń