W końcu ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Robiłam je wiele razy i zawsze znikało błyskawicznie.
Biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Nasączenie:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklani wody
- 1 - 2 łyżki cukru
Masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 galaretka cytrynowa
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 125 g masła
- 2 szklanki wody
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 24 herbatniki
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień.


Krem cytrynowy na surowych jajkach jeszcze może z Biedronki. Szpital murowany
OdpowiedzUsuńŻebyś nie umarł.
UsuńTeż tak myślę
UsuńRadzę używać jajek ze sprawdzonych źródeł, a przed użyciem dokładne ich umycie i sparzenie wrzątkiem :)
UsuńUwielbiam Pani bloga i ciasta oraz inne przepisy są wspaniałe, ale z tymi surowymi jajkami też bym się bała bo co to są jajka ze sprawdzonych źródeł? Nie możesz mieć pewności, że nie ma nich salmonelli bo kury zakażone salmonellą przenoszą ją na jajka jeszcze przed wytworzeniem skorupki więc bakteria będzie w środku jajka zatem mycie jajek i ich sparzenie nic nie da..
UsuńIdealne ciasto! Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto, jakim można ugościć gości :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto polecam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno pyszne, jednak pominęłabym jajka.
OdpowiedzUsuńWyeliminowałabym jajka.
OdpowiedzUsuń