środa, 3 czerwca 2020

Cytrynowiec

   

Cytrynowiec
W końcu ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Robiłam je wiele razy i zawsze znikało błyskawicznie. 


Biszkopt:


  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Nasączenie:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklani wody
  • 1 - 2 łyżki cukru

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 2 szklanki wody
Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt.

Masa śmietankowa:


  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 24 herbatniki

Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień.

CytrynowiecCytrynowiec

10 komentarzy:

  1. Krem cytrynowy na surowych jajkach jeszcze może z Biedronki. Szpital murowany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebyś nie umarł.

      Usuń
    2. Też tak myślę

      Usuń
    3. Radzę używać jajek ze sprawdzonych źródeł, a przed użyciem dokładne ich umycie i sparzenie wrzątkiem :)

      Usuń
    4. Uwielbiam Pani bloga i ciasta oraz inne przepisy są wspaniałe, ale z tymi surowymi jajkami też bym się bała bo co to są jajka ze sprawdzonych źródeł? Nie możesz mieć pewności, że nie ma nich salmonelli bo kury zakażone salmonellą przenoszą ją na jajka jeszcze przed wytworzeniem skorupki więc bakteria będzie w środku jajka zatem mycie jajek i ich sparzenie nic nie da..

      Usuń
  2. Idealne ciasto! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ciasto, jakim można ugościć gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i na pewno pyszne, jednak pominęłabym jajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyeliminowałabym jajka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...