Dziś propozycja obiadowa, pyszne proste danie z wykorzystaniem szparagów. U nas był to szybki obiad, ale idealnie sprawdzi się jako śniadanie. 
Składniki:
- 8 szparagów zielonych
 
- 
mała cebula
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 5 
jajek
 
- 
1/2 szklanki mleka
 
- 3 łyżki sera żółtego 
 
- 2/3 szklanki ugotowanego pęczaku (został mi z poprzedniego dnia i postanowiłam go wykorzystać, możecie go pominąć albo zastąpić kaszą jaglaną)
 
- 
sól, pieprz
 
- 
1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii (polecam zioła od Skworcu.pl)
 
- olej do smażenia
 
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w 
kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię
dodajemy szparagi i całość smażymy kilka minut.W międzyczasie roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i 
ziołami, wsypujemy ser oraz kaszę i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa się zetnie. Jeśli macie patelnię której można używać w piekarniku to najlepszą opcją jest upieczenie wszystkiego - ok 15 minut w 180 st. C, albo przelanie całości do naczynia do zapiekania i pieczenie. Smażąc trzeba bardzo uważać by się nie spaliło
  
 
Bardzo fajny przepis i super ze tak szybko można go wykonać:)) dla męża bardzo smakuje, dzieci trochę kaprysiły ale też zjadły:))
OdpowiedzUsuń