Wyobraźcie sobie delikatny biszkopt z malinową galaretką oraz aksamitnym kremem na bazie białej czekolady i przyjemnie chrupiących płatków migdałów w towarzystwie wiórków kokosowych. To połączenie smaków i tekstur wzbudzi zachwyt każdego łasucha zarówno małego jak i dużego.
Ciasto prezentuje się niezwykle efektownie dlatego doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, przyjęcia czy imprezy, ale także jako wyśmienity deser do popołudniowej kawy.
Nie jest to deser szczególnie trudny, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości i czasu.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (180 g) cukru
Galaretka malinowa:
- ok 500 g malin
- 2 galaretki malinowe
- 1/2 szklanki wody
Krem rafaello:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę i ubijamy na średnich obrotach tylko do połączenia składników - inaczej krem może się nam zważyć. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką. Tylko do połączenia
Złożenie ciasta:
Na połowie biszkoptu wykładamy tężejącą galaretkę malinową. Na galaretkę wykładamy krem rafaello, zostawiają 3-4 łyżki. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostały krem. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz