wtorek, 9 września 2025

Tort kinder bueno z chrupką i żelką malinową

 Tort kinder bueno z chrupką i żelką malinową

Marzysz o torcie, który zachwyci fanów słodkości i efektownych połączeń smaków? Ten tort Kinder Bueno to prawdziwa gratka dla łasuchów! Powstał na specjalne życzenie mojego dziecka i choć zdecydowanie należy do kategorii „bardzo słodkich”, to z pewnością znajdzie swoich wiernych fanów.

Bazą jest klasyczny, puszysty biszkopt olejowy, przełożony dwoma warstwami kremu Kinder Bueno. Jedna kryje w sobie orzeźwiającą żelkę malinową, a druga zaskakuje chrupiącą warstwą inspirowaną batonikami Kinder Bueno. Dzięki temu tort nie tylko rozpływa się w ustach, ale też przyjemnie chrupie przy każdym kęsie.

Po raz pierwszy przygotowałam też prażynkę francuską, która nadaje deserowi wyjątkowej chrupkości – i muszę przyznać, że jest banalnie prosta w wykonaniu! Zdecydowanie warto zrobić ją samodzielnie w domu zamiast kupować gotową.

Składniki (na tort o średnicy 22 i wysokości ok 15 cm)

Biszkopt

  • 6 jaj 
  • 3/4 szklanki (175 g) cukru
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 szklanka (200 g) mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli

 Krem kinder bueno

  • 500g śmietanki 30%
  • 6 batoników kinder bueno (pojedyncze)
  • 200 g czekolady (u mnie biała i mleczna z przewagą białej)
  • 60g pasty z orzechów laskowych
  • 500g mascarpone (opcjonalnie)

Chrupka kinder bueno

  • 120g białej czekolady
  • 4 batoniki kinder bueno (pojedyncze)
  • 60g oleju
  • 60g prażynki francuskiej
  • opcjonalnie 60 g posiekanych orzechów laskowych

Prażynka francuska 

  • 50g rozpuszczonego masła
  • 50g białka jaja
  • 50g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru

Żelka malinowa 

  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.

Krem kinder bueno

Śmietankę podgrzewamy, następnie do gorącej dodajemy pokruszone batoniki, czekolady i pastę orzechową. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do płaskiego nauczenia. Przykrywamy folią w kontakcie i chodzimy całą noc w lodówce. Po tym czasie schłodzony ganache umieszczamy w misie miksera dodajemy mascarpone i ubijamy krótko do połączenia

Gdyby z jakiegoś powodu krem się Wam zważył należy umieścić misę z nim w kąpieli wodnej i podgrzewajcie miksując, aż ponownie będzie miał gładką strukturę.  

Chrupka kinder bueno 

Batoniki dokładnie rozgniatamy dodajemy czekoladę olej i rozpuszczamy wszystko. Do masy dodajemy prażynkę i posiekane orzechy laskowe lub pastę z orzechów laskowych, mieszamy całość. Gotową chrupkę możemy wykładamy do rantu i pozostawiamy do zastygnięcia

 Prażynka francuska 

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, wylewamy na blachę i rozprowadzamy na bardzo cieniutką warstwę i pieczemy w 160*C (góra-dół) przez ok. 15 minut. Prażynka ma być mocno rumiana. Chrupkości nadbiera dopiero po ostygnięciu. 

Żelka malinowa  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Maliny przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i napęczniałą żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści. Gotową żelkę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej by tortownica miała średnicę o 1-2 cm mniejszą od naszego tortu) i odstawiamy do zastygnięcia.  

domowy tort na urodziny dla dziecka – krok po kroku

prażynka francuska w torcie Kinder Bueno

„tort Kinder Bueno z żelką malinową i kremem

1 komentarz:

  1. To połączenie kremu z żelką malinową brzmi idealnie – słodycz i orzeźwienie w jednym torcie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...