czwartek, 24 października 2019

Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe

 

Dziś mam coś dla miłośników czekolady i kokosa.To ciasto ma same zalety - jest proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne i  do tego wygląda bardzo efektownie. Wydaje się pracochłonne ale wystarczy przygotować ciasto i ugotować masę, wylać do blaszki i upiec. Już kiedyś było na blogu, ale zmieniłam nieco proporcje, a przy okazji zmniejszyłam ilość cukru i teraz wychodzi wyższe i nie ma problemu by rozprowadzić je w blaszce.


Ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej, mąkę , kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp. 180 st.C.

Wkładka kokosowa:

  • 6 łyżek kaszy manny
  • 150 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować często mieszając , pogotować ok 5 minut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C.
Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


 




16 komentarzy:

  1. Myślę że rozpływa się w ustach.Chyba zaraż się biorę do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    W przepisie na ciasto czekoladowe napisałaś: dodać mleko....W składnikach nie ma mleka. Czy to pomyłka? Fajny przepis. Chcę wypróbować. Pozdrawiam!
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wkradł się błąd, nie ma mleka, przepis poprawiony :)

      Usuń
    2. Ja dodałam troszkę mleka ,bo ciasto było zdecydowanie za gęste.

      Usuń
  3. Pyszne ciasto. U mnie ostatnio nie chcą ciast, tylko ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kokosowe ciasta, a to wygląda na pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki, kokos uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest szybkie przepyszne i błyskawicznie znikło ;). Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszne ☺️ szybkie i proste w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety górne ciasto topiło mi się w kremie i nie mogłam rozsmarowac, powinno być rzadsze

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam , bardzo dobre ciast mi wyszło . Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę pięć tylko 10 min ???

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy nie można upiec od razu dwóch oddzielnych placków i po nałożeniu masy kokosowej przykryć drugim gotowym plackiem, bez dodatkowego pieczenia całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku nie można bo ten krem jest zbyt rzadki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...