Dziś mam coś dla miłośników czekolady i kokosa.To ciasto ma same zalety - jest proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne i do tego wygląda bardzo efektownie. Wydaje się pracochłonne ale wystarczy przygotować ciasto i ugotować masę, wylać do blaszki i upiec. Już kiedyś było na blogu, ale zmieniłam nieco proporcje, a przy okazji zmniejszyłam ilość cukru i teraz wychodzi wyższe i nie ma problemu by rozprowadzić je w blaszce.
Ciasto czekoladowe:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
- 6 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
- 3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Myślę że rozpływa się w ustach.Chyba zaraż się biorę do pieczenia.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńW przepisie na ciasto czekoladowe napisałaś: dodać mleko....W składnikach nie ma mleka. Czy to pomyłka? Fajny przepis. Chcę wypróbować. Pozdrawiam!
Beata
Faktycznie wkradł się błąd, nie ma mleka, przepis poprawiony :)
UsuńJa dodałam troszkę mleka ,bo ciasto było zdecydowanie za gęste.
UsuńPyszne ciasto. U mnie ostatnio nie chcą ciast, tylko ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosowe ciasta, a to wygląda na pyszne :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki, kokos uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJest szybkie przepyszne i błyskawicznie znikło ;). Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńJest pyszne ☺️ szybkie i proste w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto!
OdpowiedzUsuńNiestety górne ciasto topiło mi się w kremie i nie mogłam rozsmarowac, powinno być rzadsze
OdpowiedzUsuńUpiekłam , bardzo dobre ciast mi wyszło . Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńNaprawdę pięć tylko 10 min ???
OdpowiedzUsuń10, a potem jeszcze 30 :)
UsuńCzy nie można upiec od razu dwóch oddzielnych placków i po nałożeniu masy kokosowej przykryć drugim gotowym plackiem, bez dodatkowego pieczenia całości?
OdpowiedzUsuńW tym przypadku nie można bo ten krem jest zbyt rzadki
Usuń