poniedziałek, 21 października 2019

Masło orzechowe – pyszne przekąski na słodko lub słono

 
Czasami każdy z nas ma ochotę na „małe co nieco”. Nawet jeśli jesteśmy prawdziwymi łasuchami, warto zawsze sięgać po wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe przekąski, które nie tylko świetnie smakują, ale są także dobre dla naszego zdrowia.
Świetnym przykładem tego typu produktów jest masło orzechowe, które nadaje się do jedzenia na słodko lub na słono. Można je też wykorzystać w wielu bardziej skomplikowanych przepisach.
Jak i dlaczego powinniśmy jeść masło orzechowe? Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury.

Skład masła orzechowego – na co zwracać uwagę?

Przede wszystkim, jeśli chcemy znaleźć zdrowe i pyszne masło orzechowe, musimy dokładnie przeczytać jego skład na etykiecie. Najlepiej wybierać produkty bez ulepszaczy oraz zbędnych dodatków. Najzdrowsze masła składają się wyłącznie ze zmielonych orzechów arachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu produkty oferuje SklepAgnex.pl, pełen zdrowej żywności, idealnej do każdej kuchni, diety i upodobań.
Spośród wszystkich rodzajów kremów do ciast i na kanapki, masło orzechowe wbrew pozorom wyróżnia się bogatym i przyjaznym składem. Znajduje się w nim spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin, szczególnie E oraz z grupy B.
Masło orzechowe to fenomenalne źródło składników mineralnych, jak fosfor, magnez, potas. Dzięki nim możemy skutecznie wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wspomóc pracę większości najważniejszych układów w ludzkim ciele (w szczególności krwionośnego i nerwowego).
Czy masło orzechowe ma wady? Jego największym mankamentem jest wysoka kaloryczność, która wynika ze sporej ilości tłuszczów obecnych w produkcie. Z ich powodu, 100 gramów masła to ponad 600 kcal. Pamiętajmy zatem, żeby nie jeść go w nadmiarze, a jedynie stosować jako wartościowy dodatek do właściwie zbalansowanej diety.
Ilość kalorii może być jeszcze wyższa, jeśli sięgniemy po produkty dodatkowo dosładzane lub wzbogacone o inne składniki.

Jak jeść masło orzechowe?

Miłośnicy masła orzechowego najczęściej stosują je jako pyszny krem do kanapek. Można zestawiać je ze świeżymi owocami lub konfiturami, na przykład z moreli. Jednak to bynajmniej nie jedyna opcja spożywania masła orzechowego. Stanowi ono fenomenalny dodatek do owsianki, a także nietypowy i pyszny farsz do naleśników lub gofrów.
Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję poniżej.

Ciasto z masłem orzechowym

Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy:
  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 180 g maślanki naturalnej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g masła,
  • ½ łyżeczki soli.
Masę robi się z:
  • 100 g masła orzechowego,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczek śmietany
  • 50 g cukru pudru.
Na początek ubijamy jajka z cukrem, a następnie wsypujemy do nich stopniowo wymieszane sypkie składniki oraz dodajemy maślankę i wciąż ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut, w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki na krem orzechowy miksujemy razem. Gdy ciasto wyschnie, przekrawamy je na pół i przekładamy przyrządzoną masą orzechową. Można także rozsmarować ją na wierzchu i brzegach.

Masło orzechowe – pyszny składnik do różnych potraw

Masło orzechowe to produkt wielofunkcyjny, powszechnie wykorzystywany w różnych kuchniach świata. Warto dać się zainspirować i wprowadzić je na stałe do naszych gastronomicznych eksperymentów.
Wzbogacimy smak potraw i odkryjemy nowe możliwości. Eksperymentujmy i szukajmy własnych pomysłów na masło orzechowe. A może macie już własne, sprawdzone przepisy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...