Świetnym
przykładem tego typu produktów jest masło orzechowe, które nadaje
się do jedzenia na słodko lub na słono. Można je też wykorzystać
w wielu bardziej skomplikowanych przepisach.
Jak i
dlaczego powinniśmy jeść masło orzechowe? Wszystkich
zainteresowanych zapraszam do lektury.
Skład masła orzechowego – na co zwracać uwagę?
Przede
wszystkim, jeśli chcemy znaleźć zdrowe i pyszne masło orzechowe,
musimy dokładnie przeczytać jego skład na etykiecie. Najlepiej
wybierać produkty bez ulepszaczy oraz zbędnych dodatków.
Najzdrowsze masła składają się wyłącznie ze zmielonych orzechów
arachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu
produkty oferuje SklepAgnex.pl,
pełen zdrowej żywności, idealnej do każdej kuchni, diety i
upodobań.
Spośród
wszystkich rodzajów kremów do ciast i na kanapki, masło orzechowe
wbrew pozorom wyróżnia się bogatym i przyjaznym składem. Znajduje
się w nim spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także
witamin, szczególnie E oraz z grupy B.
Masło
orzechowe to fenomenalne źródło składników mineralnych, jak
fosfor, magnez, potas. Dzięki nim możemy skutecznie wyregulować
gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wspomóc pracę większości
najważniejszych układów w ludzkim ciele (w szczególności
krwionośnego i nerwowego).
Czy
masło orzechowe ma wady? Jego największym mankamentem jest wysoka
kaloryczność, która wynika ze sporej ilości tłuszczów obecnych
w produkcie. Z ich powodu, 100 gramów masła to ponad 600 kcal.
Pamiętajmy zatem, żeby nie jeść go w nadmiarze, a jedynie
stosować jako wartościowy dodatek do właściwie zbalansowanej
diety.
Ilość
kalorii może być jeszcze wyższa, jeśli sięgniemy po produkty
dodatkowo dosładzane lub wzbogacone o inne składniki.
Jak jeść masło orzechowe?
Miłośnicy
masła orzechowego najczęściej stosują je jako pyszny krem do
kanapek. Można zestawiać je ze świeżymi owocami lub konfiturami,
na przykład z moreli. Jednak to bynajmniej nie jedyna opcja
spożywania masła orzechowego. Stanowi ono fenomenalny dodatek do
owsianki, a także nietypowy i pyszny farsz do naleśników lub
gofrów.
Jeśli
natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach
przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis
podaję poniżej.
Ciasto z masłem orzechowym
Do
przyrządzenia ciasta potrzebujemy:
- 200 g mąki,
- 200 g cukru,
- 2 jajka,
- 180 g maślanki naturalnej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g masła,
- ½ łyżeczki soli.
Masę
robi się z:
- 100 g masła orzechowego,
- 100 g serka śmietankowego,
- 50 g masła,
- 2 łyżeczek śmietany
- 50 g cukru pudru.
Na
początek ubijamy jajka z cukrem, a następnie wsypujemy do nich
stopniowo wymieszane sypkie składniki oraz dodajemy maślankę i
wciąż ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ciasto do
tortownicy i pieczemy około 40 minut, w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie
składniki na krem orzechowy miksujemy razem. Gdy ciasto wyschnie,
przekrawamy je na pół i przekładamy przyrządzoną masą
orzechową. Można także rozsmarować ją na wierzchu i brzegach.
Masło orzechowe – pyszny składnik do różnych potraw
Masło
orzechowe to produkt wielofunkcyjny, powszechnie wykorzystywany w
różnych kuchniach świata. Warto dać się zainspirować i
wprowadzić je na stałe do naszych gastronomicznych eksperymentów.
Wzbogacimy
smak potraw i odkryjemy nowe możliwości. Eksperymentujmy i szukajmy
własnych pomysłów na masło orzechowe. A może macie już własne,
sprawdzone przepisy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz