Ostatnio w moim domu królują proste, domowe ciasta bez udziwnień, a to robiłam już w kilkunastu wersjach z różnymi owcami i zawsze było pyszne. Tym razem postawiłam na typowo jesienne klimaty i do ciasta dodałam jabłka. Częstujcie się.
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa z kaszy manny:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g)
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 5 dużych jabłek
- szczypta soli cimi,
Smacznego
Smaki jesieni 😉jabłka teraz smakują najlepiej a połączenie z budyniem jest po prostu świetne ❤️
OdpowiedzUsuńCiasto idealne na tę jesienną porę.
OdpowiedzUsuńPołączenia idealne! Już wiem co zrobię na niedzielę!
OdpowiedzUsuńAle ciacho! Aż chce się chętniej jesień przeżywać! 😁
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Z każdą propozycją mnie zaskakujesz! 😘 Może i nie jestem super extra kucharką 😁 ale z chęcią bym wypróbowała Twojego przepisu!😘
OdpowiedzUsuńKiedy byłam nastolatką to modne było kruche ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Twoje, biszkoptowe, też musi być pyszne :) To ja się częstuję!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta masa z kaszy marnej. Nie robiłam jeszcze takiej
OdpowiedzUsuńWspaniale ciacho, idealne do jutrzejszej niedzielnej kawy 😍
OdpowiedzUsuńProste, domowe ciasta zawsze najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńI to jest ciasto idealne na weekend :) już wiem co będziemy wcinać do kawy!
OdpowiedzUsuńRobiłam.Piana po dodaniu śmietany była rzadka PO upieczeniu zakalec .Nie wiem dlaczego
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)fajnie kruche, aczkolwiek następnym razem dam mniej cukru. :) i piekło się ciut krócej niż w przepisie :)
OdpowiedzUsuń