Dziś coś absolutnie przepysznego; czekolada, kajmak, orzechy i kawa. Mogliście już widzieć to ciasto, bo robiłam je wcześniej w postaci tortu, postanowiłam jej jednak upiec w blaszce i nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo zdecydowanie ilość cukru była zbyt duża. Przyznam, że trzeba się trochę napracować, ale naprawdę warto, bo ciasto smakuje po prostu obłędnie.
Ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 2 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 masło
- 2 łyżki wódki (opcjonalnie)
Poncz:
- 1/3 szkl. gorącej wody
- 3 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
- puszka gotowej masy kajmakowej
Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, lub np udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Mmmm, moja mama taką robi
OdpowiedzUsuńMega siato, wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kajmakiem ;)
OdpowiedzUsuńKawy nie pijam, ale wypieki z nutą kawy uwielbiam.Jestem pewna, że to ciasto by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńPytanko mam, czemu masa mi się zważyła po miksowaniu? :((((
OdpowiedzUsuńCzy wszystkie składniki miały tą samą temperaturę? Najczęściej przyczyną ważenia się kremów jest zbyt wysoka temperatura np budyniu.
UsuńJuż po samych zdjęciach ślinka cieknie. Nie mogę się doczekać aż spróbuje!
OdpowiedzUsuńWitam,nie mieszkam w Pl i nie wiem jakiej wielkosci ma byc puszka kajmaku,czy moglaby pani podac wielkosc?
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można to ciasto zrobić w blaszce 25x30?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak, wyjdzie odrobinę wyższe
UsuńA czym można zastąpić miód?
OdpowiedzUsuńMiód nadaje smaku, najlepiej go nie zmieniac. A jeśli jest taka konieczność to pominąć
UsuńRozumie ☺️ a proszę mi jeszcze powiedzieć, ile wlać ml tej kawy? Nie chciałabym aby krem wyszedł mi za rzadki ☺️
OdpowiedzUsuńProponuję dolewać stopniowo i obserwować konsystencję kremu
UsuńWitam, czy w cieście orzechowym nie dodajemy zoltek?
OdpowiedzUsuńNie, ono jest na samych białkach 🙂
UsuńDziękuję za odpowiedź☺️ ciasto zrobione ☺️ mam tylko jedną wątpliwość. Otóż po wlaniu reszty mleka z makami i żółtkami do gotującego się mleka, masa od razu tak zgestniala, że nie dało się Jej dłużej zagotować. Czy jajka w takim razie zdążyły się ściąć? Wszystko wbiłam wg przepisu. 🙈😅 Ale się rozpisałam 🙈
OdpowiedzUsuń