poniedziałek, 18 stycznia 2021

Babeczki jaglane z jabłkiem i rodzynkami

Babeczki jaglane z jabłkiem i rodzynkami 

Babeczki to zawsze super pomysł robi się je szybko i można do ich przygotowania zatrudnić dzieci. te powstały na życzenie mojej córci, ja chciałam zrobić jakieś ciasto, ale ona oznajmiła, że chce babeczki i weź tu człowieku dyskutuj z trzylatką. Wymyśliłam kolejną zdrowszą wersję, bez glutenu i białego cukru, ale za to z jabłkami i rodzynkami. Nie muszę pisać, że wyszły przepyszne. Świetnie sprawdzą się nie tylko zamiast słodkości do kawy, ale też jako śniadanie czy podwieczorek. 

Składniki (na ok 12 babeczek):

  • 2 jaja
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej (polecam od Skworcu)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko

W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy, jogurt, olej,  jaja i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko i znów mieszamy. Foremki (ja niezmiennie używam takich) napełniamy ciastem do ok 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 30 minut w 180 st. C.



Babeczki jaglane z jabłkiem i rodzynkami

Babeczki jaglane z jabłkiem i rodzynkami



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...