czwartek, 7 stycznia 2021

Beza Pavlova

 Beza Pavlova

Wydawać, by się mogło, że beza to strasznie skomplikowany deser, nic bardziej mylnego jedyne czego ona wymaga to odrobina cierpliwości i dobry mikser, który ubije białka. Także nie bójcie się jej i spróbujcie zrobić sam, uważajcie tylko bo uzależnia i gdy zrobicie ją raz na pewno będą kolejne.

Składniki:

  • 5 białek jaj
  • 3/4 szklanki cukru (im drobniejszy tym lepszy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i ostrożnie mieszamy na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę by wszystko się połączyło. Duża blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg (ja odrysowałam spód tortownicy o średnicy 22 cm). Ubita masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy jej kształt. Ja piekłam bezę najpierw przez 30 minut w 120 st. C, a następnie 3,5 godziny w 95 st. C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy.


Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ulubione owoce

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na bezę, dekorujemy ulubionymi owocami, można też posypać płatkami migdałów. 


Bez pavlova

Bez pavlova







3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...