Składniki:
- 5 białek jaj
- 3/4 szklanki cukru (im drobniejszy tym lepszy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i ostrożnie mieszamy na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę by wszystko się połączyło. Duża blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg (ja odrysowałam spód tortownicy o średnicy 22 cm). Ubita masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy jej kształt. Ja piekłam bezę najpierw przez 30 minut w 120 st. C, a następnie 3,5 godziny w 95 st. C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ulubione owoce
Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na bezę, dekorujemy ulubionymi owocami, można też posypać płatkami migdałów.
Smacznie wygląda. Skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper pyszna bomba kaloryczna ;)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń