Składniki:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów (można dodać mąkę pszenną)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie kolorowa posypka
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, niemal lśniącej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i mielone migdały i delikatnie mieszamy. W tym momencie wsypujemy także kolorową posypkę jeśli zamierzacie ją użyć. Tortownicę (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.
Przełożenie:
- 3-4 gruszki
- 1 laska wanilii
- 1/2 litra śmietany 30%
- 250 serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Gruszki obieramy kroimy w kostkę (ok 1x1 cm) przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody i ziarenka wanilii, gotujemy ok 10 minut by gruszka zmiękła. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach aż uzyskamy gęsty krem. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy.
Biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy sokiem pozostałym z gotowania gruszek. Na pierwszym blacie smarujemy cienką warstwę kremu i wykładamy równą warstwę gruszek, które przykrywamy kremem. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu i znów cienka warstwa kremu, gruszki i jeszcze trochę kremu. Przykrywamy trzecim blatem i torcik gotowy. Ja swój polałam czekoladą i udekorowałam bezikami.
Gruszkowego jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńJa też nie jadłam takiego, ale jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńI mam pomysł na tort urodzinowy :)
OdpowiedzUsuń