Przyznam szczerze, że pierniczki w naszym domu zagościły u nas dopiero z pojawieniem się na świecie córki. W moim rodzinnym domu piekło się piernik, ale nie pierniczki. Teraz pierniczki to pozycja obowiązkowa i świetny sposób na spędzenie wspólnie czasu, przy wycinaniu, dekorowaniu, a później zajadaniu ze smakiem. W tym roku wypiekanie planuję na nadchodzący weekend, ale ponieważ kilka osób prosiło mnie o przepis, znalazłam zdjęcia z zeszłego roku i dzielę się moim zdaniem najlepszym przepisem na mięciutkie, puszyste, po prostu idealne pierniczki.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1 szklanka cukru ( w oryginalnym przepisie było 1 i 1/2 szklanki cukru, ale dla mnie to było za dużo)
- 3 łyżki kakao
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g masła (może być margaryna)
- 400 g miodu
Uwaga:
Ciasto należy przygotować dzień wcześniej.
Zaczynamy od zagotowania miodu z przyprawami. Następnie dodajemy do niego masło i czekamy aż się rozpuści, a następnie wystygnie.
W międzyczasie mieszamy kakao z mąką. Sodę rozpuszczamy w śmietanie. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż powstanie gęsta lśniąca piana, do której dodajemy kolejno żółtka i miksujemy do połączenia. Ubitą masę wlewamy do mąki i mieszamy, następnie dodajemy miód oraz śmietanę i mieszamy całość.
Ciasto jest dość rzadkie ale takie ma być. Odstawiamy je do lodówki, na co najmniej 12 godzin, im dłużej postoi tym będzie lepsze.
W dniu pieczenia ciasto wyjmujemy z lodówki, odstawiamy na 30 minut by się nieco ogrzało, a następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. i wycinamy pierniczki.
Pieczemy w 180 st. C ok 10 minut.
Ładnie udekorowane
OdpowiedzUsuńCzy pierniczki upieczone JUŻ bedą dobre w Święta?Jak je przechowywac? I ile sztuk lpowstaje z podanej ilosci skladnikow?
OdpowiedzUsuńBęda dobre, ja przechowuje w szklanym słoju
UsuńWłaśnie robiłam w tym roku z tego przepisu i też zauważyłam że za dużo cukru .Są za słodkie.
Usuńzawsze można dodać mniej cukru :)
UsuńKiedy piec żeby na święta były idealne?
Usuńja zamierzam upiec w przyszłym tygodniu :)
UsuńA jaki miód dodać
OdpowiedzUsuńNajlepiej prawdziwy 😉
UsuńMiód gotować???? 🫤
OdpowiedzUsuńW piekarniku i tak straci wszystkie wartości poza smakowymi
UsuńProsze o przepis na kolorowe najlepsze lukry.Dziekuje
OdpowiedzUsuńz termoobiegiem też pies w 180 stopniach ?
OdpowiedzUsuń